Overige veelvoorkomende aandoeningen


Beenlengte verschil

Bij een beenlengte verschil is het ene been langer dan het andere been waardoor een bekkenscheefstand ontstaat. U kunt klachten krijgen aan de voeten, knieën, heupen en rug, maar dat is niet altijd het geval. Veel mensen hebben een beenlengteverschil zonder dat ze het weten. Afhankelijk van de mate van het beenlengteverschil kunnen klachten ontstaan.

Indien er klachten aanwezig zijn kan er gekeken worden om een hakverhoging in een podotherapeutische zool te dragen. Soms is er sprake van een relatief beenlengteverschil. Hierbij lijkt het alsof er een verschil is, terwijl dit eigenlijk niet zo is. Als bijvoorbeeld een voet meer doorzakt dan het andere, lijkt het alsof een been langer is dan het andere. Hierbij is een vergrote correctie ook voldoende en is een hakverhoging niet nodig.
 

Morbus Osgood Schlatter

Dit komt vooral voor bij kinderen vanaf 10 jaar die een groeispurt doormaken en veel sporten. Morbus Osgood Schlatter is een overbelasting van de knie tijdens de groei. Aan de voorkant van het scheenbeen, net onder de knie zit een botknobbeltje. Bij kinderen is deze nog niet volledig vastgegroeid. Door overbelasting trekt de kniepees teveel aan de aanhechting op het onderbeen waardoor deze geïrriteerd raakt en kan gaan ontsteken. Deze aandoening kan ontstaan door een afwijkende stand in combinatie met een overbelasting door bijvoorbeeld het sporten.

Morbus Osgood Schlatter is moeilijk te behandelen. Met podotherapeutische steunzolen kan de stand van de knie beïnvloed worden, waardoor de pijnklachten kunnen verminderen. Over het algemeen is rust van de knie ook aan te raden, zodat deze kan genezen.
 

Hypermobiliteit

Bij hypermobiliteit zijn de ligamenten in het lichaam slapper of langer. Dit is vaak aangeboren.

Patiënten met hypermobiliteit ervaren vermoeide benen of rug doordat er extra spierspanning nodig is omdat de banden te slap zijn. Ook kunnen de enkels snel omzwikken. Een podotherapeutische zool kan u meer stabiliteit geven tijdens het lopen, waardoor de vermoeidheidsklachten verminderd kunnen worden.