Teenklachten


Hallux valgus

Een hallux valgus is een scheefstand van de grote teen richting de andere tenen. Dit kan familiair zijn of ontstaan door een afwijkend looppatroon of verkeerd schoeisel. Bij een doorgezakte voet komt er tijdens het lopen een vergrote druk op het grote teengewricht waardoor deze aandoening kan ontstaan. Een bijkomend gevolg is het ontstaan van een knobbel bij dit gewricht. Deze is vaak rood, verdikt en doet pijn met het lopen.

Als deze aandoening is ontstaan door een verkeerd looppatroon kunnen podotherapeutische zolen verergering van de klachten voorkomen. Ook kunnen steunzolen pijnverlichting geven door dit gewricht te ontlasten.
 

Hallux limitus/rigidus

Een hallux limitus is de benaming voor een beperkte functiebeweging van het grote teengewricht. Een hallux limitus kan in sommige gevallen overgaan in een hallux rigidus. Er is sprake van een hallux rigidus als er geen enkele bewegingsmogelijkheid meer mogelijk is in het grote teengewricht. Deze aandoeningen kunnen klachten geven bij het lopen, omdat er niet meer juist word afgewikkeld. Podotherapeutische steunzolen kunnen overdruk op bepaalde plekken verminderen.
 

Hamerteen/klauwteen

Een hamerteen is een standsafwijking van de tenen. Bij een hamerteen is het gewricht tussen het eerste en tweede kootje van de teen gebogen, waardoor de teen krom gaat staan. Bij een klauwteen is hiernaast ook het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootjes gebogen.

Dit kan huidklachten geven, doordat er bovenop de tenen bijvoorbeeld extra eelt of een likdoorn kan ontstaan. Ook kan dit in enkele gevallen zenuwpijn geven in de voet, doordat door deze afwijkende stand een zenuw klem kan komen te zitten.

Ortheses bieden een mogelijkheid om de afwijkende teenstand te corrigeren.
 

Jicht

Jicht kan ontstaan in het grote teengewricht en in het enkelgewricht. Het is een gewrichtsontsteking waarbij urinezuurkristallen vrijkomen in de gewrichten waardoor het gewricht kan gaan ontsteken. Dit gebeurt wanneer overmatig urinezuur niet afgevoerd kan worden via de nieren en terecht komt in een gewricht. Jicht kan in aanvallen voorkomen en is erg pijnlijk.

Een jichtaanval is te herkennen aan roodheid, warmte, zwelling en pijn. Er kan op dat moment bijna niks op de voet verdragen worden. Jicht wordt behandeld middels medicatie.

Een podotherapeutische steunzool kan verlichting geven door de voetbelasting te verbeteren.
 

Ingegroeide nagel

Ingegroeide nagels ontstaan vaak aan de grote teen en ontstaan door het verkeerd knippen van de nagels of door het dragen van te klein/strak schoeisel. Dit kan erg vervelende klachten geven en zelfs wondjes veroorzaken als de nagelrand te hard in het nagelbed duwt.

De podotherapeut kan de nagel door middel van een instrumentele behandeling vrij leggen en eventueel een nagelbeugel plaatsen, waardoor de nagel langzaam weer recht zal trekken.
 

Kalknagel/schimmelnagel

Heeft u last van afbrokkelende, verkleurde en verdikte teennagels? Dan heeft u waarschijnlijk een kalknagel ofwel schimmelnagel. Deze zijn hardnekkig en moeilijk te behandelen. De podotherapeut kan door middel van een instrumentele behandeling de nagel schoonmaken en dun houden.