Voorvoet- en middenvoetsklachten


Capsulitis

Dit is een ontsteking van de gewrichtskapsels onder de voorvoet en kan veel pijn veroorzaken tijdens het lopen.  Een capsulitis kan ontstaan door een overbelasting of standsafwijking.  Een capsulitis is een ontsteking en kan dus roodheid en verdikking geven. Beweging van de tenen naar boven is pijnlijk.

De podotherapeut kan door middel van podotherapeutische zolen de standsafwijking corrigeren en de pijnlijke plekken eventueel ontlasten.

 

Morton’s neuralgie

Dit is een zenuwbeklemming van een intermetatarsale zenuw die tussen de middenvoetsbeentjes loopt. Deze aandoening kan een doof gevoel of tintelende pijnklachten met uitstraling naar de tenen geven. Morton’s neuralgie kan ontstaan door het doorzakken van de voet tijdens het lopen, waardoor de middenvoetsbeentjes te dicht bij elkaar komen en de zenuw kan gaan klemmen en kan irriteren.

Podotherapeutische zolen zijn erg effectief bij deze aandoening. Door middel van een verhoging in de zool ter hoogte van de middenvoet worden de middenvoetsbeentjes gespreid waardoor de zenuw vrij komt te liggen. Ook kan de oorzaak van de klachten, het doorzakken van de voet, met podotherapeutische zolen aangepakt worden.

 

Sesamoiditis

Dit is een irritatie of ontsteking van de sesambotjes van de voet. De sesambootjes zitten onderaan het gewricht van de grote teen. Door langdurige overbelasting in combinatie met een afwijkende voetstand kunnen deze botjes geïrriteerd raken, wat kan leiden tot een ontsteking.

Patiënten met sesamoiditis ervaren stekende pijnklachten onder het grote teengewricht, met eventueel uitstraling naar de voetholte. Podotherapeutische steunzolen kunnen de afwijkende voetstand corrigeren en de sesambotjes ontlasten, zodat deze kunnen genezen.

 

Morbus Köhler I:

Dit is een aandoening die voorkomt bij kinderen tussen de 2 en 5 jaar. Hierbij sterft botweefsel van het os naviculare (botje aan de binnenkant van de voet) af en kunnen makkelijk breuken ontstaan. De oorzaak is vaak onbekend. Deze aandoening gaat vaak vanzelf over na twaalf tot vijftien maanden. Met behandeling kan dit echter versneld worden. Met podotherapeutische steunzolen kan de voet ondersteund worden zodat de pijnklachten verminderen.