Werkwijze

Als u voor de eerste keer op afspraak komt zal de podotherapeut eerst een uitgebreid onderzoek uitvoeren om de aard van de klachten te achterhalen. De volgende onderdelen zullen aan bod komen:

01
 

Anamnese

Dit is een vraaggesprek waarin de podotherapeut uw pijnklachten zal uitvragen. Ook wordt uw BSN nummer vastgelegd en worden uw gegevens gecontroleerd, om uw verzekeringsrecht op te kunnen vragen. Heeft u een verwijzing van bijvoorbeeld de huisarts? Neem deze dan mee. 

 
02
 

Inspectie

De podotherapeut zal de anatomische stand van de voeten, knieën, heupen en rug bepalen met behulp van een podoscoop. Er wordt standaard gekeken of u wellicht een beenlengteverschil of bekkenscheefstand heeft. Dit kan namelijk veel klachten veroorzaken. Er wordt ook gekeken naar de stand van de tenen, verkleuringen van de huid en andere bijzonderheden. Er kan gevraagd worden uw broek en/of shirt uit te doen, om een beter en volledig beeld te krijgen van de stand en conditie van het gehele lichaam. 

 
 
03
 

Palpatie

U wordt gevraagd plaats te nemen op de behandelstoel, waarbij de podotherapeut door middel van voelen en drukken de pijnlijke structuren zal opsporen, om te bepalen bij welke spieren, pezen of zenuwen de klachten liggen. 

 
 
04
 

Functieonderzoek

Er worden verschillende bewegingen getest in de voeten, knieën en/of heupen. Hierbij staat in eerste instantie de voet centraal. Bij klachten aan de knieën, heupen of de rug wordt het functieonderzoek uitgebreid. Ook kan de podotherapeut bepaalde specifieke spiertesten uitvoeren.

 
 
05
 

Ganganalyse

Hierbij wordt gekeken naar uw looppatroon. U wordt gevraagd een paar keer op en neer te lopen, waarbij de podotherapeut met name zal kijken naar het doorzakken van de voeten tijdens het gaan, de afwikkeling tijdens het lopen en eventuele bewegingsbeperkingen in de enkels, knieën en heupen. 

 
 
06
 

Afdrukken

Er worden afdrukken gemaakt van uw voeten. Op deze afdrukken zal eventuele ''hyperpressie'' gesignaleerd worden en wordt de algemene drukverdeling beoordeeld. Deze afdrukken worden lopend en/of stilstaand gemaakt. Deze afdrukken zijn de basis voor het vervaardigen van steunzolen. 

 
 
07
 

Schoeninspectie

Er wordt ook gekeken naar uw schoenen, met name naar waar de slijtage zit. Dit kan namelijk veel informatie geven over uw looppatroon. Ook wordt er gekeken of u een juiste schoenmaat draagt, en krijgt u advies over welke schoentype het beste bij u past. Als er besloten wordt om steunzolen te maken, wordt de maat van deze zolen bepaald. 

U
 
1-inspectie.jpg

Klik op behandelingen voor meer informatie over de verschillende therapieën.  

Na dit onderzoek zal de podotherapeut de resultaten en de behandelopties met u bespreken.